Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από τα φωτοβολταϊκά Συστήματα.

 

 

Πώς πληρώνομαι από την ΔΕΗ για το παραγόμενο ρεύμα;

Όλη η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ. Εσείς πληρώνεστε γι’ αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/kWh), καθώς η τιμή αυτή είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε (δηλ. περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα).

Η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 € και καταναλώνετε ρεύμα από την ΔΕΗ αξίας 150 €, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 100 €, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

 

Πόσο διαρκεί η διαδικασία της εγκατάστασης Φωτοβολταϊκού;

Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών διαρκεί συνήθως σε 2 έως 4 ημέρες. Ο χρόνος αναμονής έχει να κάνει με τις διαδικασίες σε σχέση με την αδειοδότηση και τις συμβάσεις με ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ οι οποίες διαρκούν περίπου 4-7 εβδομάδες.

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθώ στο καθεστώς κινήτρων;

 

Οι βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη σας σε καθεστώς κινήτρων είναι τρεις:

1. Να έχετε μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά σας (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).

2. Αν είστε οικιακός καταναλωτής, να καλύπτετε μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα, γεωθερμική αντλία θερμότητας), και

3. Αν είστε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.

 

Τί είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα;

Τα φωτοβολταϊκά (ή Φ/Β) συστήματα αποτελούν μια από τις εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Εκμεταλλευόμενο το φωτοβολταϊκό φαινόμενο, το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ενέργεια.

Αποτελούνται από τα εξής:
- Φωτοβολταϊκό πλαίσιο (φωτοβολταϊκή γεννήτρια που τοποθετείται σε μεταλλική βάση στήριξης) που τοποθετείται στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών.
- Αντιστροφέας (inverter) που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγεται σε εναλλασσόμενο όπως της Δ.Ε.Η.
- Συμπληρωματικά, τοποθετείται ένας μετρητής εξερχόμενου και εισερχόμενου ρεύματος, ώστε το παραγόμενο ρεύμα να διοχετεύεται στο δίκτυο.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να βρουν εφαρμογή τόσο σε κατοικίες, αρκεί να έχετε την κυριότητα του χώρου, όσο και σε μικρές επιχειρήσεις, ώστε να κάνετε μία επένδυση που θα σας εξασφαλίσει ενέργεια και κέρδος.


 

 

Πώς λειτουργούν τα φωτοβολταικά;

Το ηλιακό φως είναι ουσιαστικά μικρά πακέτα ενέργειας που λέγονται φωτόνια. Η λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων βασίζεται στην πιο απλή αρχή φυσικής. Ο ηλεκτρισμός όπως είναι γνωστό παράγεται από την κίνηση των ηλεκτρονίων έτσι όταν ένα φωτόνιο απορροφηθεί από ένα φωτοβολταϊκό panel, αναγκάζει τα ηλεκτρόνια του φωτοβολταϊκού να μετακινηθούν σε άλλη θέση παράγοντας ηλεκτρισμό.

 

Πόσο χώρο χρειάζομαι για την εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού συστήματος;

Το πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζεστε, εξαρτάται από το χώρο εγκατάστασης (δώμα ή κεκλιμένη στέγη) και από την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών που θα επιλέξετε. Σε μια κεραμοσκεπή, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε περίπου 7-10 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ.

Κυρίως όμως ο χώρος θα πρέπει να είναι ασκίαστος και, ει δυνατόν, τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να βλέπουν το νότο και να έχουν μια κλίση κοντά στις 30 μοίρες. Αν δεν συμβαίνει αυτό (αν δηλαδή η στέγη σας σκιάζεται ή ο προσανατολισμός της δεν είναι νότιος), το φωτοβολταϊκό σας θα έχει μειωμένη απόδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι βιώσιμη οικονομικά η επένδυσή σας.
Στις υπηρεσίες της εταιρίας μας συμπεριλαμβάνεται ο ακριβείς υπολογισμός του χώρου που χρειάζεστε.

 

Πόσο κοστίζει ένα Φωτοβολταϊκό σύστημα;

Η τιμή ενός Φωτοβολταϊκό συστήματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

     - Ο τύπος της εγκατάστασης δηλαδή αν το φ/β σύστημα θα εγκατασταθεί σε σκεπή ή ταράτσα.

     - Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς

     - Η ποιότητα των υλικών

     - Οι ιδιαιτερότητες της εγκατάστασης.

Το ακριβές κόστος για κάθε εγκατάσταση προκύπτει μετά από αυτοψία και μελέτη του χώρου.  Μία ενδεικτική τιμή είναι περίπου 3.000-4.500€/KWp.

 

 

 

Τι έχω να κερδίσω από μια εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού;

 

Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι μια επένδυση με σίγουρη και μεγάλη απόδοση. Συνεπώς θα έχετε ένα επιπλέον εισόδημα. Το κέρδος θα είναι εκτός από χρηματικό και οικολογικό καθώς τα φωτοβολταϊκά συστήματα βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Αν είμαι οικιακός καταναλωτής, πρέπει να ανοίξω βιβλία στην εφορία;

 

Ο οικιακός μικροπαραγωγός ηλιακού ηλεκτρισμού δεν θεωρείται επιτηδευματίας και δεν υποχρεούται σε άνοιγμα φορολογικών βιβλίων και στοιχείων.

 

Από τι αποτελούνται τα φωτοβολταϊκά συστήματα;

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούνται από τα εξής:
•    Φωτοβολταϊκό πλαίσιο (φωτοβολταϊκή γεννήτρια που τοποθετείται σε μεταλλική βάση στήριξης) που τοποθετείται στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών.
•    Αντιστροφέας (inverter) που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγεται σε εναλλασσόμενο όπως της Δ.Ε.Η.
•    Συμπληρωματικά, τοποθετείται ένας μετρητής εξερχόμενου και εισερχόμενου ρεύματος, ώστε το παραγόμενο ρεύμα να διοχετεύεται στο δίκτυο.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να βρουν εφαρμογή τόσο σε κατοικίες, αρκεί να έχετε την κυριότητα του χώρου, όσο και σε μικρές επιχειρήσεις, ώστε να κάνετε μία επένδυση που θα σας εξασφαλίσει ενέργεια και κέρδος.


 

Ποιό είναι το κόστος συντήρησης των φωτοβολταϊκών;

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και μπορούν να λειτουργήσουν για 20 έως 30 χρόνια χωρίς προβλήματα.

 

Έδρα

Διαβολίτσι Μεσσηνίας

ΤΚ: 24008

Τηλ: 27240 27520

Φαξ: 27240 27521

e-mail: ergofact@otenet.gr

 

Υποκατάστημα

Άσπρα Χώματα Λουτράκι

ΤΚ: 20300

Τηλ: 27440 69155

Φαξ: 27440 69156

e-mail: info@ergopack.gr

 

Πιστοποιημένοι από

 

tuv 9001sm